fbpx

Cinematik vydáva knihu o francúzskom kriminálnom filme

22. augusta 2012

Minulý rok založil festival Cinematik knižnú Edíciu Cinematik. Druhá publikácia tejto edície sa volá Poetika zločinu. Francúzsky film noir  a na 260 stranách obsahuje 18 textov prevažne slovenských a českých autorov, no taktiež dve prekladové štúdie.

Autormi textov sú poprední slovenskí a českí kritici a akademici, no priestor dostali taktiež zástupcovia mladšej generácie. Do zborníka prispel pôvodnou štúdiou taktiež Roland-François Lack, ktorý pôsobí na University College London a preložený bol aj starší text profesorky z King’s College London Ginette Vincendeau.

Aj keď sa jedná o odborné texty, sú prístupné širšej verejnosti so záujmom o kinematografiu. Úvodné štúdie sa snažia zasadiť fenomén francúzskeho filmu noir do širších súvislostí: do kontextu francúzskej kinematografie, amerického filmu noir, či celkovej kultúry kriminálnej fikcie. Následne sa texty venujú jednotlivým režisérom, ich štýlom a poetikám (Bertrand Tavernier, Jean-Pierre Melville), analyzujú a uvažujú nad jednotlivými filmami (Výťah na popravisko, Alphaville, Strieľajte na pianistu), alebo sa hoci venujú zobrazeniu Paríža. Editormi zborníka sú Martin Kaňuch a Michal Michalovič.

Vydanie zborníka sa spája so sekciou Francúzsky film noir, ktorá návštevníkom Cinematiku predstaví reprezentatívny výber ôsmych kriminálnych filmov z obdobia od 50. do 80. rokov. Sekcia a kniha sa vzájomne dopĺňajú: štúdie by mali pomôcť divákom lepšie pochopiť fenomén francúzskeho filmu noir a zasadiť jednotlivé filmy do širšieho (nielen kinematografického) kontextu, kým uvedenie filmov na festivale môže slúžiť ako okamžitá ilustrácia toho, o čom autori v jednotlivých štúdiách píšu.

 

Viac o Edícii Cinematik.

Kompletné texty 1. publikácie Filmy Jacquesa Audiarda.