fbpx

Rešpekt: Leos Carax

22. augusta 2012

LEOS CARAX
(*22. november 1960 ako Alexandre Oscar Dupont)

Leos Carax patrí k najvýznamnejším francúzskym režisérom posledných troch dekád. Svoj hraný celovečerný debut Keď chlapec stretne dievča dokončil v polovici 80. rokov. Film zaujal najmä čiernobielou kamerou, ktorá pôsobivo evokuje nielen atmosféru nočného mesta, ale aj pocity a nálady mladých ľudí v momente (potenciálneho) zrodu lásky.

Hlavnú mužskú postavu Alexa stvárnil Denis Lavant. Rovnomenný hrdina je protagonistom aj nasledujúcich dvoch Caraxových filmov – Zlá krv (1986) a Milenci z Pont-Neuf  (1991). V prvom menovanom autor kombinuje kriminálnu príbehovú linku s milostnou. Alex má pre gangstrov ukradnúť sérum proti hrozivému vírusu a zároveň sa zaľúbi do milenky jedného z nich. Carax tento film nakrútil na farebný materiál, pričom jeho „paleta“ svojským spôsobom pripomína tvorbu maliara Pieta Mondriana. V tomto filme Carax ukázal pozoruhodný cit pre miešanie najrôznejších inšpiračných zdrojov. V jeho podaní je v podstate jednoduchá historka o l’amour fou (šialenej láske) mimoriadne dynamická, energická a živelná (a to nielen v povestnej scéne Alexovho divokého behu/tanca). Navyše, z filmu priam sála horúčava parížskych nocí, o ktorej je vo filme reč.

Milenci z Pont-Neuf  boli mimoriadne náročným projektom. Film sa napriek mnohým prekážkam predsa len podarilo dokončiť. Opäť ide o fascinujúci ľúbostný príbeh, tentokrát sú protagonistami bezdomovec Alex, ktorý žije na Pont-Neuf, a slepnúca Michèle (v podaní Juliette Binoche). Vari práve v tomto filme sa naplno prejavili všetky aspekty Caraxovho štýlu a prakticky k dokonalosti bola dovedená aj jeho spolupráca s Denisom Lavantom.
Nasledovala viacročná odmlka, prerušená až v roku 1999. Pola X je adaptácia románu Hermanna Melvilla Pierre: or, the Ambiguities (vo francúzštine: Pierre ou les Ambiguïtés – prvé písmená názvu románu tvoria názov filmu, číslovka X údajne odkazuje k desiatej verzii scenára, ktorá bola použitá pri nakrúcaní). Carax tentokrát síce nespolupracoval s Lavantom, predstaviteľa hlavnej mužskej úlohy našiel v Guillameovi Depardieuovi, no svojich tém (l’amour fou) a štýlu sa pridržiava aj v tomto rozporuplne prijímanom diele.

Po Pole X sa Carax opäť utiahol do úzadia a o slovo sa prihlásil až v roku 2008, keď nakrútil jednu z troch poviedok antológie Tokio! (autormi ostatných dvoch sú Caraxov krajan Michel Gondry a kórejský režisér Joon-ho Bong). Vo svojom príspevku Merde (doslovný preklad: Hovno) Carax predstavil svojskú rovnomennú postavu v podaní Denisa Lavanta. A práve tento „hrdina“ je spojovacím prvkom s režisérovým doposiaľ najnovším filmom Holy Motors.
Leos Carax počas svojej takmer tridsaťročnej filmárskej kariéry síce nakrútil „len“ päť celovečerných filmov, no dokázal nimi zaujať, fascinovať, provokovať, znepokojovať, klásť naliehavé otázky a v neposlednom rade aj zabávať. Hoci kvantitatívne nepočetná, no o to kvalitnejšia retrospektíva poodhalí návštevníkom Cinematiku tvorbu tohto pozoruhodného samorasta a ponúkne im možnosť nazrieť do jeho sveta.

Michal Michalovič