fbpx

Na Berlinale ocenený Peter Strickland navštívi Cinematik

1. septembra 2009

Tohotoročný Cinematik bude tak trochu patriť mladému všestrannému umelcovi Petrovi Stricklandovi. V súťažnej sekcií má svoj – na Berlinale ocenený – film Katalin Varga (uvádzame ho 12.9.2009 o 14:00 v kine Fontána) a je autorom našej tohoročnej znelky. Okrem toho ešte festival v nedeľu 13.9.2009 o 11:00 v kine Fontána uvedie komponovaný program Peter Strickland špeciál. V rámci neho budú mať diváci možnosť vidieť niekoľko režisérových krátkych filmov, ale hlavne dokument Katalin Varga (domáce video). Ten mapuje niekoľkoročný vznik Stricklandovho celovečerného debutu Katalin Varga. Pochopiteľne, nejde o klasický film o filme, s tvorcami rozprávajúcimi zaujímavosti z jednotlivých fáz vzniku diela a spomínajúcimi na to, akí boli pri nakrúcaní všetci skvelí, a ako úžasne sa im spolupracovalo. Katalin Varga (domáce video) predstavuje sugestívny obrazový denník bez komentára. Návštevníci projekcie Peter Strickland špeciál ho však neuvidia bez slov, ale s exkluzívnym živým komentárom samotného režiséra.

Peter Strickland si za šírku svojho repertoára záujmov, najmä v oblasti umenia, zaslúži označenie renesančný človek. Narodil sa roku 1973 v meste Reading ležiacom v južnom Anglicku na sútoku riek Temža a Kennet neďaleko od Londýna. Nakrútil celý rad krátkometrážnych filmov, spomedzi ktorých asi najviac vyniká Bubblegum uvedený v roku 1997 na Berlinale. Touto snímkou sa po rokoch vrátila k nakrúcaniu bývala hviezda filmov Andyho Warhola Holly Woodlawnová. V roku 1992 Strickland adaptoval asi najslávnejšiu Kafkovu poviedku Premena do podoby divadelnej hry a následne ju aj režíroval. O niečo neskôr založil so skupinou priateľov z rodného mesta hudobne-kulinárske teleso The Sonic Catering Band (viď. ich oficiálnu stránku), ktoré vystupovalo vo viacerých mestách po celej Európe a vydalo aj niekoľko albumov. Táto experimentálna kapela počas svojich koncertov varí, pričom suroviny a predmety potrebné na prípravu jedla slúžia aj ako hudobné nástroje a zvuky, ako napríklad bublanie vriaceho pokrmu, sú tiež súčasťou skladieb.

Na svojom dlhometrážnom debute Katalin Varga pracoval Peter Strickland celé štyri roky. Táto vidiecka balada s prvkami antickej drámy o zločine, treste a pomste, zasadená do prostredia maďarskej menšiny v Rumunsku, vznikala ako absolútne nezávislý projekt. Dokončenie filmu umožnila spoločnosť Libra Film, keď sa rozhodla zafinancovať postprodukciu. Silný príbeh o žene putujúcej transylvánskymi lesmi na miesta, kam sa už nikdy nechcela vrátiť, iste právom zabodoval na Berlinale u novinárov a odbornej poroty, ktorá mu udelila strieborného medveďa za zvukový dizajn.