fbpx

Tribute to Juraj Herz

13. August 2018

Festival Cinematik nezabúda ani na veľké filmové legendy. Špeciálnou sekciou si pripomenie len pred pár mesiacmi zosnulého slovenského režiséra Juraja Herza. Premietať sa budú jeho tri diela, dnes už kultové klasiky, Spalovač mŕtvol (1968), Petrolejové lampy (1971) a Morgiana (1972).

Juraj Herz vyštudoval réžiu a bábkoherectvo na pražskej DAMU v ročníku spolu s Janom Švankmajerom. Vo filme začínal ako herec a asistent réžie, spolupracoval napríklad s režisérmi Jánom Kadárom a Elmarom Klosom na filmoch Obžalovaný (1964) a Obchod na korze (1965). Samostatne debutoval stredometrážnym hraným filmom Sběrné surovosti (1965) a v roku 1966 nakrútil svoj prvý hraný dlhometrážny film Znamení Raka.

„Aj keď Herz nakrúcal v období československej novej vlny, nikdy sa oficiálne nestal jedným z jej predstaviteľov. Podľa vlastných slov ho tvrdé jadro novej vlny neakceptovalo, keďže nebol vyštudovaný filmový režisér. Morbídne groteskný a expresionistický Spalovač mŕtvol či temná, podivná a farbami hýriaca Morgiana sú však neodškriepiteľnými majstrovskými dielami, ktoré inšpirujú ďalšie generácie nielen československých filmárov,“ charakterizoval Herzovo dielo Rastislav Steranka, kurátor Filmotéky Kina Lumière a člen programového tímu MFF Cinematik. (zdroj RTVS)