fbpx

Respect: Joachim Trier

16. August 2018

Okrem sekcie Nórsko pod lupou sa aktuálny ročník festivalu Cinematik zameriava na tvorbu nórskeho režiséra Joachima Triera. Na úvod uvádza jeho krátky film Procter. V popredí filmu stojí muž, ktorý si ide počas pracovnej doby prezliecť nohavice a pri svojej bytovke zbadá horiace auto s mŕtvym mužom.

Sekcia prináša tiež melancholickú drámu Repríza (Reprise). Jej hrdinami sú priatelia a mladí bujarí spisovatelia Erik a Phillip, ktorých sny sa narušia nečakanou výzvou. Tento debut si odniesol Cenu za réžiu z 41. Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.

V sekcii Joachima Triera festival uvedie aj film Oslo 31. augusta (Oslo, 31. august). Hlavnou postavou je Anders, ktorý má čoskoro ukončiť svoje protidrogové liečenie. V rámci odvykacieho programu odchádza do mesta na pracovný pohovor. Neodolá a rozhodne sa stretnúť aj s ľuďmi, ktorých už dlho nevidel…

V sekcii Joachima Triera festival uvedie aj drámu Hlasnejší ako bomby (Lauder Than Bombs) o výstave známej vojnovej fotografky Isabelle Reedovej, v hereckom podaní Isabelle Huppert. Na výstave, ktorá sa odohráva tri roky po jej predčasnej smrti, sa objavia nečakané a dlho skrývané tajomstvá.

Zoznam filmov dopĺňa aj snímka Thelma, ktorej venuje Cinematik priestor v hlavnej súťažnej sekcii Meeting Point Europe. Thelma je mladé, zmätené a nábožensky založené dievča, ktoré sa snaží zaprieť  svoje city ku kamarátke, ktorá je do nej zamilovaná. A nie sú to len city, ktoré trápia hlavnú hrdinku príbehu.