fbpx

Best of Fest Anča

25. augusta 2012

Začiatkom leta sa Žilina opäť vyfarbila: 28. júna – 1. júla 2012 sa tu už po piaty raz konal Medzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča. Už tradične sa hlavné dianie sústredilo v Stanici Žilina-Záriečie, kde sa okrem nádielky animákov mohli návštevníci zapojiť aj do ich výroby na niektorom z workshopov, vyskúšať si ich improvizovane nadabovať v rámci unikátnej disciplíny Animation Karaoke Battle, vypočuť si prednášky či nazrieť do kuchyne hosťujúcich animátorov.

Hlavnú cenu Anča Award udelili porotcovia poľskému animovanému filmu Marty Pajek Snová šnúra (Snępowina). Spomedzi 38 krátkych filmov sa rozhodli čestným uznaním oceniť aj filmy Ach, Willy (Oh Willy) v réžii Emmy De Swaef a Marca Jamesa Roelsa z Belgicka a Veľký dom (Suur maja) režiséra Kristjana Holma z Estónska.

Po prvýkrát v histórii festivalu udelila porota špeciálnu cenu Anča Student Award filmu O rôznych druhoch papiera (De riz ou d’Armenie) režisérskeho tímu Samy Barras, Romain Blondelle, Hélène Marchal a Céline Seillé z Francúzska. Aj v tomto prípade udelila čestné uznanie, a síce filmu BAKA!! Immanuela Wagnera zo Švajčiarska.

Z 34 animovaných videoklipov udelila porota cenu Anča Music Video Award videoklipu Kôpka (Mound) režisérky Allison Schulnik z USA.